Bel ons: 020-7373170

Sterilisatie poes

Poezen worden gemiddeld 1 x per maand krols. Dit is wel sterk seizoensgebonden; d.w.z. dat katten vaker krols worden in het voorjaar en de zomer en dat het in de winter vaak stil komt te liggen. Tussen de 5 en 12 maanden leeftijd worden de meeste poezen voor het eerst krols, met een gemiddelde rond de 7 maanden. Bij jonge poezen kan de krolsheid nog heel onregelmatig zijn. Gemiddeld is de poes één tot twee weken krols per keer. Als de poes gedekt is tijdens de krolsheid, maar niet drachtig is, komt de krolsheid pas na 6 weken weer terug. Een dracht van een poes duurt ongeveer 64 dagen.

Krolse poezen zijn meestal te herkennen aan de overdreven aanhaligheid, de kont/staart overdreven omhoog gooien bij aanraking, maar met name aan het onrustige en luidruchtige gedrag en soms aan het in huis gaan plassen.

Poezen kunnen om verschillende redenen worden gesteriliseerd:

  • kan niet meer drachtig worden
  • geen krolsheden meer
  • kan geen baarmoederontsteking meer krijgen
  • minder kans op melkkliertumoren
  • vermindert wegloopgedrag
  • huiselijker gedrag

Met name de kans op melkkliertumoren bij de kat wordt sterk gereduceerd bij sterilisatie op jongere leeftijd. Bij katten zijn deze tumoren in de meeste gevallen kwaadaardig en de kans hierop neemt met de leeftijd toe.

Uiteraard zitten er ook wat nadelen aan een sterilisatie:

Het is een operatie onder algehele narcose: met het daarbij horende (beperkte) risico

De stofwisseling van de kat verandert na de sterilisatie: hierdoor krijgt de kat meer aanleg om zwaarder te worden. Als u hier echter vroeg genoeg op inspringt door te stoppen met het kittenvoer (als u dit nog niet gedaan had) en na de operatie over te gaan op een lightvoer is er geen reden dat uw kat te zwaar zou worden. Een goed voorbeeld hiervan is het voer van Hill’s: Vet Essentials. Dit is een voer dat speciaal is aangepast op de behoeften van de gesteriliseerde en gecastreerde kat.

Wij adviseren poezen te steriliseren op een leeftijd van 5-6 maanden. De operatie is op deze leeftijd makkelijker uit te voeren vanwege het beperkte buikvet, waardoor de operatie minder lang hoeft te duren. Op deze leeftijd zijn de organen bovendien voldoende volgroeid om een narcose goed te doorstaan.

Het verloop van de Sterilisatie bij de poes (traditioneel of laparoscopisch steriliseren):

Strikt genomen is de benaming sterilisatie niet goed en zou het eveneens een castratie genoemd moeten worden. Bij de operatie worden namelijk alleen de eierstokken weggehaald. De kat wordt onder narcose gebracht en aangesloten op de bewakingsapparatuur en de buik wordt voorbereid voor de operatie.

bewaking sterilisatie poes

Na het scheren en schoonmaken wordt er een kleine snede ter hoogte van de navel gemaakt in de huid en de buikwand bij de tradiotionele sterilisatie. Daarna worden de eierstokken stuk voor stuk opgezocht, afgebonden en verwijderd.

sterilisatie poes afbinden

Er wordt voor het sluiten van de buik nog gecontroleerd op eventuele kleine nabloedingen. Als dit niet het geval is, wordt de buik weer dichtgehecht en is de operatie klaar. Na de operatie moeten de hechtingen gedurende 10 dagen beschermd worden, zodat de kat niet aan de wond kan komen. Dit kan door middel van een kraag of een speciaal mps-shirt. De kat krijgt uiteraard tijdens en na de operatie nog pijnstilling.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om poezen laparoscopisch te steriliseren (kijkoperatie). De poes krijgt hierbij 2 gaatjes in de buik van 0,5 cm groot. Hierdoor worden een camera en wat instrumenten de buik in gebracht. De bloedvaten en bandjes naar de eierstokken worden dan dicht gebrand, waarna de eierstokken worden verwijderd. het grote voordeel van deze ingreep is dat de poes geen shirt of kraag nodig heeft na de sterilisatie en een heel snel herstel heeft. De volgende dag zijn ze weer helemaal zichzelf.

De eierstokken zijn verantwoordelijk voor de productie van eitjes en dus de vruchtbaarheid en de hormoonproductie. Met het verwijderen hiervan is het dier onvruchtbaar geworden. Na het verwijderen wordt altijd gecontroleerd of er niet een stukje achtergebleven is, omdat de kleinste hoeveelheid celletjes van de eierstok weer vruchtbaarheid kunnen veroorzaken.

Geen sterilisatie, maar ook geen krolsheid?

Mocht u geen sterilisatie willen vanwege de wens van een nestje of de krolsheid tijdelijk willen voorkomen dan is de poezepil een optie. Met deze hormoonmedicatie wordt de krolsheid onderdrukt, waardoor de poes niet vruchtbaar is op dat moment. Helaas is de poezepil niet 100% garantie dat de kat niet meer gedekt kan worden en deze kans wordt nog groter als een keer een pil vergeten wordt. Daarbij kleven aan de poezepil veel vervelende bijwerkingen:

  • Suikerziekte
  • Melkklierturmoren/melkklierwoekeringen
  • Baarmoederontsteking

Het is daarom een serieuze overweging om de kat de krolsheid gewoon door te laten maken in plaats van de poezepil te geven. Voorkom dan wel dat de kat naar buiten kan ontsnappen. Mocht het toch gewenst zijn om de krolsheid te voorkomen (bijvoorbeeld omdat er een ongecastreerde kater in huis is) dan adviseren wij alleen de poezepil voor korte termijn te gebruiken, omdat de kansen op bijwerkingen sterk toenemen naarmate het medicijn langer wordt gebruikt. De poezepil mag nooit voor de eerste krolsheid gebruikt worden, in verband met hele een hele grote kans op bijwerkingen.