Bel ons: 020-7373170

milttumor bij de hond

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Diemen 16 dec 2016 Reacties: 0 Tags: , , , , ,

Graag willen we jullie kennis laten maken met Wolfi. Wolfi is een kruizing van 11,5 jaar oud. In september kwam hij voor het eerst bij ons voor zijn vaccinatie. De eigenaar had nog niks abnormaals opgemerkt bij Wolfi.

Tot onze grote schrik bleek er bij het klinisch onderzoek van deze vrolijke vriend echter dat er een massa ter grootte van een flinke tennisbal in zijn buik te voelen was. Omdat de dierenarts die Wolfi zou vaccineren ook bedreven is in het maken van echo’s, kon er gelijk verder onderzoek gedaan worden bij hem. Er werd daarom een echo gemaakt van zijn buik om uit te maken in welk orgaan de massa zich bevond. Hieruit bleek dat Wolfi een tumor had in zijn milt.

Milttumoren zien we helaas met enige regelmaat bij oudere honden, vaak hebben zij geen klachten tot dat de tumor begint te bloeden doordat er scheuren zijn. Door de plotse bloeding daalt de bloeddruk. We zien dan dat de hond bleke slijmvliezen heeft en suf is. Deze bloeding kan dodelijk zijn als hij niet stopt. Wanneer de bloeding stopt kan de hond binnen enkele dagen weer helemaal hersteld lijken. Vaak treden er echter weer nieuwe bloedingen op. Meestal wordt een milttumor pas gediagnosticeerd op het moment dat er zo’n bloeding optreedt. De hond moet dan met spoed geopereerd worden omdat er gevaar is dat hij dood bloed.

Milttumoren kunnen goedaardig en kwaadaardig zijn. Met welke van de twee we te maken hebben kunnen we niet op echo zien. Wel kunnen we met de echo vaststellen of er zichtbare uitzaaiingen zijn in bijvoorbeeld de lever. Als deze niet aanwezig zijn, zoals bij Wolfi het geval was, raden wij een operatie aan. Tijdens de operatie wordt de milt in zijn geheel weggenomen.  Een deel van de afwijkende milt wordt opgestuurd voor pathologisch onderzoek. We weten dus pas een week na een operatie met wat voor tumor we te maken hebben. Indien het gaat om een goedaardige massa dan is de hond door de operatie volledig genezen. Helaas was de uitslag bij Wolfi een hemangiosarcoom, dit is een kwaadaardige tumor die bijna altijd al uitgezaaid is op het moment van de operatie (ook al is dit dus niet altijd zichtbaar). Hoewel de operatie dan de onmiddellijke dreiging van het doodbloeden wegneemt, is de gemiddelde overleving van honden met dit type tumor vaak maar maximaal enkele maanden. Inmiddels zijn we 2,5 maand verder, Wolfi is goed hersteld van zijn operatie en is nog heel vrolijk.

Foto van de milttumor van Wolfi, aan de linkerzijde een deel normale milt, rechts is de tumor.

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts