Bel ons: 020-7373170

Larynxparalyse (stembandverlamming)

Larynxparalyse oftewel stembandverlamming is een sterk onderschat probleem bij honden. Heel veel van de symptomen worden weggeschoven onder het ouder worden van het dier, omdat ze heel geleidelijk aan erger worden.
Typische klachten zijn: warmteintolerantie (deze honden hebben het heel zwaar in de zomermaanden), heel veel hijgen, een ggg geluid met hijgen.

Vernauwing van de luchtpijp

De klachten ontstaan doordat de opening naar de luchtpijp vernauwd is. De stembanden hangen als een soort gordijnen voor de ingang de luchtpijp. Normaal gesproken horen deze met iedere ademhaling open en dicht te gaan door de spieren die hierop aangrijpen. Bij een eenzijdige stembandverlamming heeft het dier eigenlijk geen symptomen, want de opening van de luchtpijp wordt nog groot genoeg gemaakt door de goed functionerende stemband. Als het probleem echter beiderzijds wordt dan hangen er 2 slappe gordijntjes in de opening van de luchtpijp. Hierdoor wordt de opening van de luchtpijp sterk vernauwd met name tijdens inademing. De honden krijgen hierdoor meer moeite met ademen. Doordat honden de warmte kwijt raken met de ademhaling raakt dit ook verstoord en hebben honden steeds meer moeite met de warmte.

Achterliggende problemen kunnen soms een algemene zenuwaandoening zijn of een traag werkende schildklier waarbij ook vaak zenuwstoornissen ontstaan.

De aandoening komt eigenlijk alleen voor bij oudere, grotere honden zoals bijvoorbeeld retrievers. Echter een enkele uitzondering daar gelaten zoals op de video een cocker spaniel te zien is.

Operatie van larynxparalyse

Bij de operatie wordt eenzijdig (altijd links) de stemband naar opzij weggetrokken door het kraakbeen (cricoid) waar de stemband aan vast hecht naar buiten te draaien. Één van de weinige specialisten in Nederland die deze operatie regelmatig uitvoert is Drs. Franc Viehoff. Hij opereert regelmatig bij ons, waaronder honden met larynxparalyse. Daardoor is het team van het Dierenziekenhuis Diemen ook bedreven in de herkenning van symptomen en het opstellen van een plan.

Er wordt vaak gevraagd of de operatie de moeite waard is voor een oudere hond, echter dit is zeker het geval. Natuurlijk is het wel een operatie, maar de honden knappen enorm op. De meeste eigenaren melden al direct na de operatie dat de honden enorm verbeterd zijn en ze niet meer terug te herkennen, omdat ze 4 jaar jonger lijken.
De belangrijkste complicatie na de operatie is dat de honden wat meer kans maken zich te verslikken, omdat de functie van de stembanden ook vermindert is, namelijk het afsluiten van de luchtpijp bij het slikken. Hierdoor moet na de operatie goed opgelet worden of de honden veel gaan hoesten, is dit het geval, dan moet de dierenarts beoordelen of het nodig is om antibiotica ter voorkoming van longontsteking.

Heeft u twijfel of uw hond misschien aan larynxparalyse lijdt, neem dan contact op met het Dierenziekenhuis Diemen voor een consult bij een van de artsen.