Bel ons: 020-7373170

Laparoscopie

Geen shirt of kraag

Dezelfde dag naar huis, zonder shirt of kraag

Expert in laparoscopie

De enige dierenarts in Diemen met deze service


Minder pijn, geen shirt of kraag en een snel herstel

De laparoscopische sterilisatie (d.m.v. een kijkoperatie) is mogelijk bij het Dierenziekenhuis Diemen. Hierbij heeft uw dier slechts 2 kleine wondjes in de buik i.p.v. 1 grotere wond. Via deze gaatjes worden een camera en instrumenten naar binnen gebracht. Hierdoor krijgen wij een heel mooi overzicht van de buik. De eierstokken hoeven bovendien niet buiten de buik te worden gebracht, waardoor veel meer trekkracht op de pijnlijke bandjes wordt gezet. De laparoscopische sterilisatie is kortdurender en veel minder pijnlijk. Uw hond of kat is dezelfde of hooguit de volgende dag weer zichzelf. Ook hoeft de hond of kat in de meeste gevallen geen shirt of kraag om.

De laparoscopische sterilisatie is absoluut "state of the art" en is in de toekomst de standaard van het steriliseren van teefjes en poezen. Wij bieden u graag deze moderne manier van steriliseren aan en zien het grote verschil in herstel t.o.v. een traditionele sterilisatie. U kunt bij ons iedere dag van de week hiervoor een afspraak maken om uw teefje of poes te laten steriliseren. Tevens voeren we middels de laparoscopie ook binnenbal operaties uit en het vastzetten van de maag en meer gespecialiseerde operaties zoals rest ovarieel weefsel.

Teefjes (vrouwelijke honden) worden gemiddeld 2 keer per jaar loops en dit duurt meestal ongeveer 2 weken; sterke individuele verschillen zijn bekend. Gedurende de tijd dat het teefje loops is, is zij vruchtbaar. (let op: dit is niet alleen maar als zij bloed uit de vagina verliest, maar ook enige tijd daarvoor en daarna.) Poezen worden met name in het voorjaar en zomer maandelijks krols. Hierbij is de poes extreem aanhankelijk en loopt sneller weg. Op dit moment kan zij door een kater bevrucht worden.

Voordelen sterilisatie

 • Kan niet meer drachtig worden
 • Geen loopsheid/krolsheid meer
 • Kan geen baarmoederontsteking meer krijgen
 • Bij sterilisatie voor de derde loopsheid bij de hond is er minder kans om op latere leeftijd kwaadaardige melkkliertumoren te krijgen. Bij poezen geldt dit ook bij sterilisatie op vroege leeftijd
 • Minder kans op suikerziekte (diabetes) (hond)
 • Wordt niet (meer) schijnzwanger (hond)

Hoewel de eerste twee redenen over het algemeen duidelijk zijn bij eigenaren, zijn de overige redenen vanuit diergeneeskundig oogpunt eigenlijk belangrijker. Met iedere loopsheid krijgt een teef een duidelijke hormoonpiek in het lichaam en met iedere doorgemaakt piek neemt de kans op bijwerkingen zoals baarmoederontsteking of melkkliertumoren toe. Bij sterilisatie voor de eerste loopsheid is het meeste voordeel te behalen voor wat betreft de preventie van kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd. Met iedere doorgemaakte loopsheid neemt de kans hierop significant toe. Na de derde loopsheid heeft steriliseren vanwege het preventieve effect op kwaadaardige melkkliertumoren geen aangetoond effect meer, op de overige punten echter wel. Bij ongesteriliseerde teven of pas na de derde loopsheid gesteriliseerd is de kans op kwaadaardige melkkliertumoren 25 %. Bij sterilisatie voor de eerste loopsheid is dit 1%, na de eerste loopsheid 7 %.

Nadelen sterilisatie

 • Het is een operatie met narcose en heeft daarbij dus ook de gebruikelijke risico's
 • Sommige honden worden urine-incontinent na verloop van tijd (met name grote rassen en honden met gecoupeerde staarten (inmiddels niet meer toegestaan))
 • De vachtstructuur kan veranderen (honden) (gladharige honden krijgen soms slag/krul in het haar)
 • Na de sterilisatie verandert de stofwisseling van de teef en poes, als u echter voldoende met de hond blijft bewegen en de hoeveelheid voer gelijk houdt of iets verminderd, is er geen reden dat het dier te dik wordt. Bij poezen raden we aan 25% minder te gaan voeren.

Ons advies

De adviezen betreffende het moment van steriliseren van de hond lopen op dit moment erg uiteen. De adviezen wisselen tussen voor of na de eerste loopsheid steriliseren. Ons advies is om te kijken naar de individuele hond.

Voor grote hondenrassen (vanaf bordercollie formaat) is het de overweging om na de eerste loopsheid te steriliseren. Bij grote rassen en honden met gecoupeerde staarten is een vergroot risico op urine-incontinentie op latere leeftijd. Dit risico wordt een stuk kleiner (maar niet nul) als het dier een keer een loopsheid heeft meegemaakt. Uiteraard kan de sterilisatie wel voor de eerste loopsheid (ook bij grote rassen) plaatsvinden, maar dan is het risico op urine incontinentie iets groter. Urine-incontinentie is overigens wel goed te behandelen bij de hond met medicatie.

Ook bij dieren met puppy-vaginitis (dit is een huidontsteking in de huidplooi onder de vagina) is het advies om 1 loopsheid af te wachten, anders zou het kunnen zijn dat de hond hier last van blijft houden na de sterilisatie, waardoor de kans op blaasontsteking groter is.

Bij kleinere rassen waarbij geen andere redenen om later te steriliseren zijn te benoemen is het advies om voor de eerste loopsheid te steriliseren. Hiermee behaalt u de meeste voordelen, hoeft de hond geen loopsheid te doorlopen en is de operatie wat overzichtelijker vanwege minder buikvet. De gemiddelde leeftijd die wij voor sterilisatie voor de eerste loopsheid aanhouden is 5-6 maanden leeftijd. Op deze leeftijd zijn de organen zodanig volgroeid dat de narcose geen extra risico met zich meebrengt en bent u meestal nog ruim voor de eerste loopsheid. Recente onderzoeken zijn hierin nogal tegenstrijdig, daarom kan het zo zijn dat de mening per dierenarts hierover wisselt. Laat u goed door ons informeren over de voor- en nadelen en neem aan de hand daarvan een weloverwogen beslissing.

Als de hond tussen twee loopsheden in gesteriliseerd dient te worden, is het ideale tijdstip hier 2-3 maanden na de laatste loopsheid voor. Dit is een hormonaal rustige periode waardoor de kans op bijwerkingen na het wegvangen van de hormonen en bloedingen tijdens de operatie het kleinst is.

Het advies voor poezen is steriliseren op een leeftijd van 5-6 maanden. Op deze leeftijd bent u meestal de krolsheden voor. Als uw poes echter toch krols is, kan de kat ook prima op dit moment worden gesteriliseerd.

Strikt genomen is de benaming sterilisatie niet goed en zou het eveneens een castratie genoemd moeten worden. Bij de operatie worden namelijk alleen de eierstokken weggehaald. Zowel de laparoscopische sterilisatie (via kijkoperatie) als de traditionele sterilisatie voeren wij dagelijks uit, waardoor door de ervaring van onze dierenartsen de risico's sterk worden beperkt.

Voordelen Laparoscopische Sterilisatie (kijkoperatie)

 • Kortere behandeltijd, waardoor kortere narcose
 • Beter overzicht in de buik, waardoor betere controle op bloedingen mogelijk en tevens alle organen in beeld gebracht kunnen worden
 • Minder napijn
 • Snel herstel
 • Kleinere wondjes waardoor minder kans op wondcomplicaties
 • In de meeste gevallen geen shirt of kraag nodig
 • De hond en kat mag de volgende dag al weer alles (behalve 5 dagen zwemmen bij honden)

Nadelen laparoscopische sterilisatie

 • Als de baarmoeder afwijkend blijkt te zijn (bijvoorbeeld ontstoken) zijn de kleine gaatjes vaak niet groot genoeg om dit orgaan door naar buiten te halen. In de meeste gevallen dient de snede dan vergroot te worden en is dit vergelijkbaar met een traditionele sterilisatie
 • Door het gebruik van gas in de buik kan het dier soms wat moeite met zelfstandig ademen krijgen. Bij het Dierenziekenhuis Diemen liggen echter alle patiënten aan de gasnarcose, bewaking en kunnen we zo nodig de hond of kat beademen

Contact met het dierenziekenhuis

Gruttoplein 1
020-7373170
https://www.facebook.com/dierenziekenhuisdiemen

kortingscoupon laparoscopie

laparoscopieOnze hond Luna laten steriliseren d.m.v laparoscopie. s'avonds was ze alweer opgeknapt. Vriendelijk geholpen. Jammer dat wij te ver van Diemen wonen want prima dierenziekenhuis.
c.k.ratelband
SterelisatieKyla is eind juli laparoscopisch gesteriliseerd. Wij zijn erg tevreden over de kliniek. Zij waren erg lief voor Kyla en namen ook de tijd voor onze vragen. Zelfs 2 dagen later op zondag werd ik gebeld door Ilona hoe het met Kyla ging. Super netjes vonden wij dat. Wij raden deze kliniek zeker aan bij mensen.
Namens ons bedankt voor de goede zorg en een poot van Kyla
Groetjes Willeke
Kyla
Sterilisatie GuusjeGuusje is gesteriliseerd via laparescopie wat een verschil met een gewone sterilisatie. Ze kwam er vrolijk uitgewandeld en had nergens geen last van. Wij zijn al vanaf het begin met onze chi's bij Nina, laten ze met een gerust hart achter, ze zijn zo lief voor onze hondjes.
Sandra
Sterilisatie van Engelse Stafford GhitaWe zijn zeer te spreken met de manier waarop de intake, de behandeling zelf en de nazorg heeft plaatsgevonden.
Heel aardig en behulpzaam personeel en oprechte liefde voor het dier.
Van der Meer
Sterilisatie MileyGisteren is onze labrador Miley gesteriliseerd dmv laparoscopie. Alles is verlopen zoals beloofd werd. Miley liep aan het eind van de middag alweer rond alsof er helemaal niets gebeurd was. Dierenarts Nina heeft Miley super deskundig en met veel vakmanschap behandeld. Wij kunnen dierenziekenhuis Diemen bij iedereen aanbevelen.
Ruud
based on 78 reviews
is ratedDierenziekenhuis Diemen: uw Dierenarts in Diemen