Bel ons: 020-7373170

Heupdysplasie

Gepost door: In: Weblog Dierenarts Nina 13 feb 2015 Reacties: 0 Tags: , , , , , ,

Heupdysplasie is een helaas nog veel voorkomend probleem bij honden. Er kan heupdysplasie ontstaan door ouderdom, door de vorming van arthrose wordt de aansluiting van de heupkop in de kom dan steeds minder goed. Deze vorm is over het algemeen met een aangepast bewegingspatroon en evt. ontstekingsremmers goed onder controle te houden.

Een belangrijkere vorm is echter de heupdysplasie die zich al op jonge leeftijd manifesteert. Klachten kunnen bestaan uit minder graag willen lopen, kreupel lopen, pijn bij de heupen aangeven en soms zelfs een klikkend geluid (wanneer de heupkoppen uit de kom worden gedrukt).
Dit is een serieus probleem, want als heupdysplasie al op jonge leeftijd problemen geeft zullen deze in de toekomst alleen maar toenemen.
Heupdysplasie is in grote mate een erfelijk belast probleem. Daarom worden steeds meer rashonden standaard getest op heup en elleboog dysplasie voordat zij geschikt worden bevonden om zich voort te planten. Naast een erfelijke belasting, kunnen ook voeding en beweging of zelfs trauma een belangrijke rol spelen. Voor grote rassen is een goede kalk-fosfaat verhouding in het voer bijvoorbeeld cruciaal. Ook mag een pup geen trappen lopen, niet naast de fiets lopen en geen lange wandelingen maken (stelregel is het aantal weken dat de pup oud is, zoveel minuten mag je per wandeling met hem lopen). Dit alles om te voorkomen dat de ontwikkeling van de heupen (en andere gewrichten) niet afwijkend gaat verlopen door verkeerde belasting.

Lees het verhaal van Joris de Border Collie.
Joris komt van pup af aan bij ons in de praktijk en heeft zich goed ontwikkelt. Vanaf ongeveer 7 maanden leeftijd ging het echter opvallen dat Joris af en toe kreupel was aan met name zijn linker achterpoot. Bij het klinisch onderzoek was al vrij snel duidelijk dat allebei zijn heupen een duidelijke klik maakten als deze onder druk werden gezet (ortolani test). Een duidelijke indicatie voor instabiele heupen. We hebben daarop onder een sedatie (roesje) heupdysplasie röntgenfoto’s gemaakt.

heupdysplasie hond HD Dierenziekenhuis almere

Beide heupen liggen redelijk binnen de heupkom, hoewel ze eigenlijk dieper horen te liggen.

Op de foto is zichtbaar dat beide heupen binnen de heupkom liggen, maar dat ze eigenlijk wat dieper hier binnen horen te vallen. Overigens zien we soms heupen die er al geheel buiten liggen zoals onderstaande foto laat zien.

ernstige heupdysplasie HD

Ernstige heupdysplasie met heupkoppen die al geheel buiten de heupkom liggen en dus vrijwel continu luxeren.

Bij Joris is het advies geweest in overleg met onze specialist chirurgie om eerst de bespiering te gaan verbeteren met speciale zit-staan oefeningen en overgangen. De eigenaresse is hier enorm bedreven in geweest en daardoor had na een maand de rechter heup voldoende stevigheid gekregen om niet meer te kunnen luxeren. De linker heup ging echter niet vooruit. Ook de eigenaresse was inmiddels het klikkende geluid opgevallen als Joris bewoog of ging staan of zitten en hij leek er in toenemende mate last van te hebben.

Er zijn 4 mogelijkheden om heupdysplasie te behandelen.

 1. met medicatie, een speciaal bewegingspatroon (arthrose regime) en evt. ondersteunen met speciaal voer (zoals Hill’s J/D reduced calorie)
  • grote nadeel hiervan is dat we niets aan de oorzaak doen, alleen de achteruitgang gaan remmen. Vrijwel altijd krijgen deze honden alsnog zoveel last dat er operatief ingegrepen moet worden.
 2. een drievoudige (of eigenlijk 2,5 voudige) bekkenkanteling (Triple Pelvic Osteotomy TPO): hierbij wordt het bekken op 3 plekken geheel of gedeeltelijk doorgezaagd en wordt met een speciale plaat het losse deel onder een iets andere hoek weer vastgezet: hierdoor neemt de overdekking van de heupkom enorm toe.
  • grote voordeel is dat dit uiteindelijk de beste resultaten geeft
  • er zijn echter wel een paar voorwaarden om deze operatie uit te kunnen voeren: de heupen moeten wel van een nog zodanige kwaliteit zijn dat er nog overdekking te behalen valt. De heupen van de voorgaande hond zijn hiervoor veel te slecht bijvoorbeeld.
  • De hond mag niet ouder dan een jaar zijn, maar het liefst zo jong mogelijk: bijvoorbeeld 6 maanden. Hierdoor is er nog weinig arthrosevorming en is het bekken nog iets flexibel waardoor het draaien beter gaat.
  • Nadeel is dat het een fikse operatie is met een herstel van circa 6 weken.
 3. een heupkop en hals resectie: hierbij wordt de heupkop en hals geheel verwijderd en niets voor in de plaats gebracht. Voor honden tot ongeveer 15 kilo is dit een goede optie. Het bovenbeen komt dan als het ware tussen de spieren te zweven, dus een goede bespiering is wel voorwaarde. Van de operaties is dit de goedkoopste optie. De hond houdt hier echter wel een kleine handicap aan over, maar heeft geen pijn meer en kan prima als huishond functioneren.
 4. een kunstheup: bij zwaardere honden die niet in aanmerking komen voor een bekkenkanteling is dit de beste optie. Het implantaat materiaal is echter erg kostbaar, dus dit is wel een van de duurste opties.

Joris kwam door zijn leeftijd en nog relatief goede heup in aanmerking voor een drievoudige bekkenkanteling. Deze operatie is bij het Dierenziekenhuis Diemen vervolgens uitgevoerd met direct al goed succes zoals op de foto na de operatie zichtbaar is. De heup ligt namelijk direct al veel dieper in de kom en heeft een veel betere overdekking.

bekkenkanteling na operatie heupdysplasie

Een drievoudige bekkenkanteling bij heupdysplasie.

 

Voor nu zit Joris nog in zijn 6 weken herstel en daarna maken we nog een controle foto om te zien of alles weer hersteld is en de beweging weer opgebouwd mag worden. Ook dan controleren we nogmaals de andere heup of we deze alsnog ook moeten opereren of dat deze zo kan blijven.

Door uw Dierenarts Nina


Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts