Bel ons: 020-7373170

Het gevaar van tennisballen

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Diemen 31 mei 2016 Reacties: 0 Tags: , , , ,

Zeven weken geleden kwam Eddy voor het eerst bij ons in het Dierenziekenhuis. Hij was sloom, wilde niet eten en had al meerdere keren gebraakt. Op klinisch onderzoek was Eddy een beetje gevoelig ter hoogte van de maag, voor de rest waren er geen afwijkingen. In eerste instantie hebben we Eddy dan ook behandeld voor een ontsteking van de maag. Hij kreeg iets tegen het braken en licht verteerbare voeding.

Eddy leek goed op te knappen, hij was nog wel wat rustig maar wilde weer eten en had niet meer gebraakt. Ruim een week later begon Eddy echter weer te braken, daarnaast had hij op dit moment ook hele erge buik pijn. Er zijn toen gelijk rontgenfoto’s gemaakt. Hierop waren helaas twee structuren in de darm en in de maag te zien die er niet horen te zitten.

eddy DVeddy lateraal

Eddy is diezelfde dag nog geopereerd, in zijn dunne darm en in de maag bleek een stuk tennisbal te zitten. Als honden een tennisbal kapot bijten kunnen zijn stukken hiervan opeten, deze kunnen aardig scherpe randjes hebben en dus zo echt wel wat schade veroorzaken aan de darmen. Ook kunnen ze, zoals dus bij Eddy nu het geval was vast komen te zitten en zo voor een obstructie van de darmen zorgen. Waarschijnlijk hebben beide stukken in de maag gezeten toen Eddy voor het eerst klachten kreeg en is en van de stukken daarna opgeschoven naar de darmen. De operatie verliep vlot en de volgende dag mocht Eddy weer naar huis.

De eerste vijf dagen na de operatie is er een hoog risico voor lekkage op de plaats waar de darmen open gemaakt zijn. Deze dagen werden door Eddy glansrijk doorstaan, echter bijna twee weken na de operatie kreeg Eddy weer problemen. Hij had plotseling weer erge buik pijn. Braakte, had diarree en wilde niet meer eten. Hoewel lekkage dus meestal binnen een dag of vijf na de operatie optreedt, bleek er bij Eddy helaas toch een lekkage te zijn.

Een tweede operatie volgde, gelukkig voor Eddy bleek het stukje darm dat was gaan lekken irritatie veroorzaakt te hebben aan de buikwand waardoor er daar een gaatje was ontstaan en het grootste gedeelte van de lekkage was daarom niet in de buik zelf gekomen maar meer tussen de buikwand en de huid, waardoor er daar een groot abces was ontstaan. Het beschadigde stukje darm werd gerepareerd, het gaatje in de buikwand gesloten en op die plaats naar de buitenkant werd er een drain geplaatst zodat alle etter uiteindelijk naar buiten kon. Van de etter werd een swab genomen om in het laboratorium te kijken welke bacteriën er in zaten.

Hoewel Eddy gevoelig zou moeten zijn voor de antibiotica die hij op dat moment kreeg ging het na de operatie nog niet goed met hem, er bleven grote hoeveelheden etter langs de drain naar buiten komen. Aan de hand van de onderzochte bacteriën in het laboratorium is er daarom een extra antibiotica opgestart. Hierna is Eddy goed opgeknapt. De drain is verwijderd en we zijn inmiddels vier weken na de tweede operatie en Eddy is weer helemaal de oude.

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts