Bel ons: 020-7373170

Grasspriet in de keel

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Diemen 13 mei 2015 Reacties: 0 Tags: , , , ,

Onze patiënt van de maand: Gizmo. Gizmo was plots hevig aan het niezen toen hij van buiten kwam, wilde niet eten of drinken en maakte een raar geluid met ademen. Tijdens het klinisch onderzoek bij het Dierenziekenhuis Diemen werd duidelijk dat er wel meer aan de hand was met Gizmo. De kat had namelijk hele dikke lymfeknopen in de keel en bij het opwekken van de slikreflex door het aanraken van het keelgebied kwam er een hele overdreven kokhals reactie. Daarop heeft de dierenarts besloten om Gizmo onder een sedatie (roesje) te brengen om goed in de keel te kunnen kijken. Bij het inbrengen van de scoop werd al snel duidelijk wat de oorzaak was. Een grasspriet achter het zachte gehemelte: het laatste stukje was nog net zichtbaar. Zie foto (je ziet nog net een groen stukje bij de punt van de scoop).
grasspriet in keel kat

Katten eten graag gras, hierdoor wekken zij bij zichzelf een braakreflex op en raken ze in veel gevallen bijvoorbeeld haarballen makkelijker kwijt. Echter grassprieten kennen ook nadelen. Nu het gras weer langer wordt en de jonge stengels omhoog komen, eten katten meer van dit gras. Aan het gras zitten echter weerhaakjes aan de zijkanten. Als de kat dan het opgegeten gras omhoog braakt slaat het nog wel eens de verkeerde afslag in. In plaats van de gewoonlijke weg via de bek, neemt het dan de weg via de neus. Het komt dan achter het zachte gehemelte in de neusholte terecht.

Gelukkig konden we de grasspriet vervolgens voorzichtig via de mond verwijderen en is Gizmo direct enorm opgeknapt. Zoals de foto laat zien zat er een behoorlijk eind in de neus vast. In een enkel geval zien we soms zelfs de grassprieten uiteindelijk via de neus echt naar buiten komen. Dan heeft de kat hier uiteraard wel heel veel last van gehad in de tussentijd.

grasspriet verwijderd uit keel / neus kat

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.