Bel ons: 020-7373170

giardia

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Diemen 30 jun 2017 Reacties: 0 Tags: , , , ,

Omdat we in de praktijk regelmatig honden zien (en soms ook katten) met diarree ten gevolge van giardia, hier wat informatie over deze vervelende parasiet.

Giardia is dus een eencellige parasiet (een flagellaat) die voorkomt in de darmen van honden, katten maar ook bij mensen is dit mogelijk. Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden en is in 10-20% van de gevallen de oorzaak van diarree. Het is daarom dus belangrijk om u dier hierop te testen als hij/zij diarreeklachten heeft. Bij dierenpensions of kennels kan dit percentage zelfs nog flink oplopen. Ook jonge honden uit het buitenland zijn vaak besmet met giardia.

De meest voorkomende klacht bij giardia is diarree. Typisch geeft giardia dunne ontlasting of stinkende slijmerige diarree. Ook kan er bloed bij de ontlasting zitten. U dier kan misselijk zijn en braak klachten hebben. Sommige dieren hebben niet veel last van giardia, zij hebben bijvoorbeeld af en toe een beetje diarree, afgewisseld met periodes van normale ontlasting.

Besmetting vindt plaats doordat een ander dier of mens ontlasting in de mond krijgt. Dit lijkt heel onwaarschijnlijk maar door bijvoorbeeld een dier te aaien worden uw handen al in geringe mate besmet met ontlasting. Dit komt omdat het dier met zijn tong vanaf de anus de ontlastingsrestanten kan verspreiden over de hele vacht. Ook onvoldoende hygiëne bij het opruimen van de ontlasting kan hiertoe leiden. Slechts 10 cysten zijn nodig om een infectie bij een nieuwe gastheer te laten aan slaan. Er worden bij een infectie tot wel 100.000 cysten per gram ontlasting uitgescheiden! Dit maakt dus dat giardia enorm besmettelijk is.

De diagnose van giardia wordt gesteld met behulp van de IDEXX giardia snaptest. Deze test is veel betrouwbaarder dan de microscoop. Er wordt met behulp van een giardia snaptest antigenen (dit zijn kleine stukjes van de parasiet zelf) aangetoond.

De behandeling bestaat uit afdodend middel (metronidazol) dat 5 dagen achter elkaar gegeven wordt 3x daags. Het is belangrijk om alle dieren (honden en katten) in huis mee te behandelen. Ook een dier zonder diarree kan drager zijn van giardia en dus zelfs de oorzaak van de besmetting zijn. De hond/kat kan zichzelf herbesmetten met oocysten van de giardia die in de vacht terecht zijn gekomen. Dit kan gebeuren als de diarree aan de vacht blijft plakken. De hond/kat likt zich en op die manier her besmet het dier zich. Daarom is het belangrijk om als het dier ontlasting gehad heeft de regio van de anus te reinigen. Hiervoor kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld verdunde medicinale dettol. Ook is het belangrijk algehele hygiëne in acht te nemen. Ontlasting wordt buiten uiteraard opgeruimd, zodat andere dieren minder kans op besmetting hebben. Was de handen direct na contact met het dier en reinig en desinfecteer de omgeving (ook de ligplaatsen). Gedurende de behandeling doet u elke dag alle dekentjes in de was op minimaal 60 graden.

Ook mensen kunnen dus besmet worden met giardia, dit betekend dat als u zelf klachten krijgt van braken of diarree dat u dit moet melden bij de huisarts.

In sommige gevallen is de parasiet resistent tegen de behandeling, om deze rede is het erg belangrijk dat u na de behandeling van 5 dagen weer ontlasting bij ons komt brengen zodat we kunnen testen of u dier nu echt vrij is van giardia. Als het dier na 5 dagen nog altijd positief test is hij/zij resistent of heeft het dier zich herbesmet. We zullen nu met een ander product gaan behandelen.

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts