Giardia

Deel deze pagina

Giardia is een eencellige parasiet (een flagellaat) die voorkomt in de darmen van honden, katten maar ook bij mensen kan deze parasiet voorkomen. Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden en is in 10-20 procent van de gevallen de oorzaak van diarree. Bij dierenpensions of kennels kan dit percentage flink oplopen. Ook jonge honden uit het buitenland zijn vaak besmet met giardia.

Symptomen van een giardia besmetting

De meest voorkomende klacht bij giardia is diarree. Typisch geeft giardia dunne ontlasting of stinkende slijmerige diarree. Ook kan er bloed bij de ontlasting zitten. Alles is afhankelijk van welk deel van de darm met name is aangetast en kan dus zeer variabel in beeld zijn.Uw dier kan misselijk zijn en braakklachten hebben. Sommige dieren hebben niet veel last van giardia, zij hebben bijvoorbeeld af en toe een beetje diarree, afgewisseld met periodes van normale ontlasting.

Giardia maakt microscopisch kleine gaatjes in de darmwanden, waardoor deze ontstoken raken. Hierdoor hebben op de lange termijn dieren die besmet zijn geweest (m.n. als dat langere tijd geweest is) meer kans op het ontwikkelen van voedingsallergieën.

Hoe wordt uw dier besmet

Overdracht vindt plaats doordat een ander dier of mens ontlasting in de mond krijgt. Dit lijkt heel onwaarschijnlijk maar door bijvoorbeeld een dier te aaien worden uw handen al in geringe mate besmet met ontlasting. Dit komt omdat het dier met zijn tong vanaf zijn anus de ontlastingsrestanten kan verspreiden over de hele vacht. Ook onvoldoende hygiëne bij het opruimen van ontlasting kan hiertoe leiden. Slechts 10 cysten zijn nodig om een infectie bij een nieuwe gastheer aan te laten slaan. Er worden bij een infectie tot wel 100.000 cysten per gram ontlasting uitgescheiden! Dit maakt dus dat giardia enorm besmettelijk is.

Diagnose Giardia

De diagnose van giardia wordt bij ons  gesteld met behulp van de IDEXX giardia snaptest. Deze test is veel betrouwbaarder en gevoeliger dan de microscoop.  Soms zien we de parasiet echter ook al onder de microscoop (zie filmpje). Er worden met behulp van een giardia snaptest de antigenen, kleine stukjes van de giardia zelf, aangetoond. Meestal als een dier diarree heeft testen we al direct op eenmalige ontlasting. Om de diagnose echter bij chronische klachten te stellen, kan het soms nodig zijn om van 3 dagen ontlasting te verzamelen. Dit omdat de giardia vaak wisselend wordt uitgescheiden in de ontlasting.

Behandeling

De behandeling van giardia bestaat uit een afdodend middel (metronidazol) dat 5 dagen achter elkaar geven wordt 3x/daags. Het is belangrijk om alle dieren (honden en katten) in huis mee te behandelen. Ook een dier zonder diarree kan drager zijn van giardia en dus zelf de oorzaak van de besmetting zijn.

De hond/kat kan zichzelf herbesmetten met cysten van de giardia die in de vacht terecht zijn gekomen. Dit kan gebeuren als de diarree (met daarin de cysten) aan de vacht blijft plakken. De hond/kat likt zich en op die manier her besmet het dier zich! Daarom is het belangrijk om als het dier ontlasting gehad heeft de regio van de anus te reinigen en bij langharige dieren de achterhand meestal te scheren. Ook is het belangrijk algehele hygiëne in acht te nemen, ontlasting wordt buiten uiteraard opgeruimd, zodat andere dieren minder kans op besmetting hebben. Was de handen direct na contact met de hond of kat en reinig en desinfecteer de omgeving (bijvoorbeeld ook ligplaatsen). Gedurende de behandeling doet u elke dag alle dekentjes in de was op minimaal 60 graden.

Tevens moeten alle honden en katten in huis behandeld worden, omdat soms een ander dier juist de bron kan zijn. Dit kan ook zonder dat het dier zelf klachten heeft van de infectie.

De besmettelijke giardia cystes kunnen in een vochtige halfwarme omgeving maanden overleven. Daarom is een andere wandelroute vaak heel erg aan te raden. ten eerst heeft uw dier mogelijk de omgeving besmet, maar ook ligt daar mogelijk nog ontlasting van de oorspronkelijke bron.

Ook mensen kunnen besmet worden met de giardia parasiet, dit betekent dat als u zelf klachten krijgt van braken of diarree dat u dit moet melden bij de huisarts.

Is de Giardia weg?

In sommige gevallen is de parasiet resistent tegen de behandeling. Om deze reden is het erg belangrijk dat u na de behandeling van 5 dagen weer ontlasting bij ons komt brengen zodat we kunnen testen of u dier nu echt vrij is van giardia. Als het dier na 5 dagen nog positief test is hij/zij resistent of heeft het dier zich herbesmet. We zullen nu met een ander product gaan behandelen. Indien u nog vragen heeft kunt u natuurlijk altijd telefonisch contact opnemen of even langs komen.

giardia test