Bel ons: 020-7373170

entropion

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Diemen 12 jul 2016 Reacties: 0 Tags: , , ,

Even een korte uitleg: entropion is het naar binnen krullen van de ooglid rand. Dit kan voorkomen aan het onder en/of boven ooglid. Doordat de ooglid rand naar binnen gekruld is kan er irritatie ontstaan aan het oog zelf, deze kan hierdoor zelfs beschadigingen oplopen. In erge gevallen kan er zelfs een perforatie ontstaan wat uiteindelijk tot verlies van het oog kan lijden. Entropion is meestal het gevolg van een aangeboren erfelijke afwijking, deze komt het onder andere veel voor bij de Bloedhond, Chow Chow en de Shar Pei.

Symptomen die de eigenaar meestal thuis ziet zijn overmatige traanproductie, natte oogleden, etterige uitvloeiing, , trillingen van de oogleden en teruggetrokken oogbol.

Twee maanden geleden kwam Kenzo voor het eerst bij ons in het ziekenhuis, ze is een vrolijke Shar Pei pup van toen 9 weken. Helaas heeft ze dus last van entropion. Bij Kenzo gaat het om een ernstige vorm waarbij zowel haar bovenste en onderste ooglid omgekruld waren.

IMG-20160603-WA0008

De behandeling van entropion bestaat uit een operatie waarbij een deel van de huid wordt weggenomen zodat het ooglid niet meer kan omkrullen, echter deze operatie wordt het liefst uitgesteld totdat de kop volgroeid is. Omdat niks doen bij Kenzo geen optie was, ze had namelijk al beschadigingen op haar hoornvlies ten gevolge van de aandoening, hebben we bij haar onder een licht roesje tijdelijke hechtingen gegeven (“tacking”). Dit is ongeveer een maand goed gegaan, maar vanwege de groei zijn haar oogleden weer naar binnen gekruld, vandaag hebben we daarom opnieuw hechtingen aangebracht. Het is de bedoeling dat deze blijven zitten tot dat ze een beetje uitgegroeid is. Wanneer haar oogleden dan nog steeds omkrullen na het verwijderen van de hechtingen zal er dus een operatie moeten plaatsvinden.

IMG-20160603-WA0007 IMG-20160603-WA0013

 

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts