Bel ons: 020-7373170

vuurwerkangst

Wanneer uw huisdier last heeft van een geluidsfobie (angst voor harde geluiden) zal hij/zij december niet met vreugde tegemoet zien. Door de vele harde geluiden rondom de jaarwisseling zal uw dier een hoge mate van stress kunnen ervaren. Voor zowel u als uw huisdier wordt de oudejaarsvreugde hierdoor behoorlijk beperkt.

Wanneer u weet, of verwacht, dat uw dier last gaat ervaren van de vele harde geluiden rondom de jaarwisseling, is het zaak om hier tijdig maatregelen voor te nemen.

Het is verstandig om minimaal een maand van te voren bij het Dierenziekenhuis langs te komen om u te laten informeren in verband met de geluidsangst van uw huisdier.

 

Bij matige angst zijn de volgende maatregelen aan te raden:

Houd uw dier in een rustige en vertrouwde omgeving (woonkamer, radio/televisie aan, gordijnen dicht). Probeer uzelf zo normaal mogelijk te gedragen en geef de hond of kat de normale aandacht, maar probeer het dier niet te troosten. Bestraf het dier niet, ook niet naar aanleiding van angstige gedragingen.

Katten moeten ruim van te voren al binnen blijven en het liefst in een rustige, donkere kamer verblijven. Laat honden rond 20.00 uur maximaal voor het laatst uit.

Hang een doek over de kooien van vogels, knaagdieren en konijnen om de flitsen te verminderen.

Rustgevende verdampers zoals feliway of adaptil kunnen een rustgevende werking hebben op het dier, voor een goede werking dient hier echter minimaal 2 weken van te voren mee begonnen te worden.

Wij zijn groot voorstander van het gebruik van een Thundershirt. Dit shirt werkt vrijwel direct, hoewel het dier er wel even aan moet wennen dat er een strak shirt om het lichaam zit. Het Thundershirt heeft een wetenschappelijk bewezen werking met het verminderen van angst: bijvoorbeeld bij vuurwerk, maar ook bij sociale angst of angst voor de auto. Wij hebben zelf hele positieve ervaringen met het gebruik van dit shirt om angst te verminderen over een langere periode (bijvoorbeeld de gehele december maand). Het shirt bakert het dier (zowel te gebruiken bij hond als kat) in, waardoor deze zich beschermd voelt.

Trainen van hond of kat om deze minder gevoelig te maken voor geluiden kan op verschillende manieren: er bestaan speciale vuurwerktrainingen en vuurwerkcd’s. Ook knallende ballonnen kunnen goed deze functie vervullen. Al deze oefeningen dienen echter ruim van te voren begonnen te worden en het beste met behulp van goede begeleiding. Niet voor niets zijn de speciale vuurwerktrainingen vrijwel altijd in de zomer gepland.

Voor alle dieren die in meer of mindere mate angst vertonen verdienen bovenstaande punten aanbeveling, echter soms is de angst zo sterk dat deze maatregelen niet voldoende zijn en er ondersteuning gewenst is in de vorm van medicatie.

Medicatie om vuurwerkangst tegen te gaan

Bij medicatie dient u zich goed bedenken deze zowel een spierverslappend als een kalmerende/angstverminderde werking hebben. Voor de beste kalmerende werking dient op een moment begonnen te worden dat het dier nog rustig is. De werking van medicatie wordt ernstig beperkt als het dier op het moment van toedienen al angstig is. Wij adviseren om op 29 of 30 december al te beginnen met het geven van deze medicatie. Bijkomend voordeel is dat u kunt inschatten hoe uw dier op een lichte dosering reageert en u eventueel de dosering kan aanpassen.

De medicatie die wij gebruiken is Diazepam. Voordeel van deze medicatie is dat het dier niet gevoeliger wordt voor geluiden, zoals bij andere middelen regelmatig het geval is. Diazepam heeft een werkingsduur van maximaal 8 uur, daarom krijgt u een schema mee met de momenten waarop u diazepam het beste kunt toedienen met de dosering die op uw dier is aangepast. Er blijven echter individuele verschillen in de manier waarop het dier op diazepam reageert. Het ene dier wordt enorm sloom en suf van de laagste dosering, het andere dier geeft een lichte reactie bij de hoogste dosering. Hierop kunt u zelf inspelen door tussen de minimale en maximale dosering de beste dosering voor uw dier te vinden.

U dient zich te realiseren dat het gebruik van diazepam voordelen heeft, maar ook nadelen; het dier wordt namelijk belemmerd in zijn natuurlijke gedragsuiting van angst. Echter ter beperking van ernstige angst is Diazepam een goede ondersteuning.

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden om vuurwerkangst te beperken, zodat het gebruik van Diazepam tot een minimum beperkt kan worden. Mocht u te laat gedacht hebben aan eventuele voorzorgsmaatregelen om de hoeveelheid Diazepam te beperken, dan adviseren wij dit voor volgend jaar alvast op de nieuwe kalender in te plannen.

Wij wensen u én uw huisdier(en) een fijn en rustig oud en nieuw!