Bel ons: 020-7373170

Sterilisatie Teef

Sterilisatie van de teef: de voor en nadelen

Teefjes (vrouwelijke honden) worden gemiddeld 2 keer per jaar loops en dit duurt meestal ongeveer 2-3 weken; sterke individuele verschillen zijn bekend. Gedurende de tijd dat het teefje loops is, is zij vruchtbaar. (let op: dit is niet alleen maar als zij bloed uit de vagina verliest, maar ook enige tijd daarvoor en daarna.)

Teven kunnen om verschillende redenen worden gesteriliseerd

  • Kan niet meer drachtig worden
  • Geen loopsheid meer
  • Kan geen baarmoederontsteking meer krijgen
  • Bij sterilisatie voor de derde loopsheid is er minder kans om op latere leeftijd kwaadaardige melkkliertumoren te krijgen
  • Minder kans op suikerziekte (diabetes)
  • Wordt niet (meer) schijnzwanger

Hoewel de eerste twee redenen over het algemeen duidelijk zijn bij eigenaren, zijn de overige redenen vanuit diergeneeskundig oogpunt eigenlijk belangrijker. Met iedere loopsheid krijgt een teef een duidelijke hormoonpiek in het lichaam en met iedere doorgemaakt piek neemt de kans op bijwerkingen zoals baarmoederontsteking of melkkliertumoren toe. Bij sterilisatie voor de eerste loopsheid is het meeste voordeel te behalen voor wat betreft de preventie van kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd. Met iedere doorgemaakte loopsheid neemt de kans hierop significant toe. Na de derde loopsheid heeft steriliseren vanwege het preventieve effect op kwaadaardige melkkliertumoren geen aangetoond effect meer, op de overige punten echter wel. Bij ongesteriliseerde teven of pas na de derde loopsheid gesteriliseerd is de kans op kwaadaardige melkkliertumoren 25 %. Bij sterilisatie voor de eerste loopsheid is dit 1%, na de eerste loopsheid 7 %.

Uiteraard heeft een sterilisatie ook wat nadelen

  • Het is een operatie met narcose en heeft daarbij dus ook de gebruikelijke risico’s
  • Sommige honden worden urine-incontinent na enkele jaren (met name grote rassen en honden met gecoupeerde staarten (inmiddels niet meer toegestaan))
  • De vachtstructuur kan veranderen (gladharige honden krijgen soms slag/krul in het haar)
  • Na de sterilisatie verandert de stofwisseling van de teef, als u echter voldoende met de hond blijft bewegen en de hoeveelheid voer gelijk houdt of iets verminderd, is er geen reden dat het dier te dik wordt.

Advies van het Dierenziekenhuis

Ons advies is om kleine honden voor de eerste loopsheid te steriliseren. Hiermee behaalt u de meeste voordelen, hoeft de hond geen loopsheid te doorlopen en is de operatie wat overzichtelijker vanwege minder buikvet. De gemiddelde leeftijd die wij voor sterilisatie aanhouden is 5-6 maanden leeftijd. Op deze leeftijd zijn de organen zodanig volgroeid dat de narcose geen extra risico met zich meebrengt en bent u meestal nog ruim voor de eerste loopsheid. Voor grote hondenrassen (vanaf bordercollie formaat) is het advies vanuit de Universiteit Utrecht op dit moment om na de eerste loopsheid te steriliseren. Recente onderzoeken zijn hierin nogal tegenstrijdig, daarom kan het zo zijn dat de meningen hierover wisselen. Bij grote rassen is een vergroot risico op urine-incontinentie op latere leeftijd. Dit risico wordt een stuk kleiner (maar niet nul) als het dier een keer een loopsheid heeft meegemaakt. Uiteraard kan de sterilisatie wel voor de eerste loopsheid (ook bij grote rassen) plaatsvinden, maar dan is het risico op urine incontinentie iets groter. Ook bij dieren met puppy-vaginitis (dit is een huidontsteking in de huidplooi onder de vagina) kan het advies zijn om 1 loopsheid af te wachten, anders zou het kunnen zijn dat de hond hier last van blijft houden na de sterilisatie. Als de hond tussen twee loopsheden in gesteriliseerd dient te worden, is het ideale tijdstip hier 2-3 maanden na de laatste loopsheid voor.

Strikt genomen is de benaming sterilisatie niet goed en zou het eveneens een castratie genoemd moeten worden. Bij de operatie worden namelijk alleen de eierstokken weggehaald.

De hond wordt onder narcose gebracht en aan de gasnarcose en bewaking gelegd. Na het scheren en schoonmaken wordt er een kleine snede ter hoogte van de navel gemaakt bij een traditionele sterilisatie in de huid en de buikwand. Daarna worden de eierstokken stuk voor stuk opgezocht, afgebonden en verwijderd. Er wordt voor het sluiten van de buik nog gecontroleerd op eventuele kleine nabloedingen. Als dit niet het geval is, wordt de buik weer dicht gehecht en is de operatie klaar. Na de operatie moeten de hechtingen gedurende 10 dagen beschermd worden, zodat de hond niet aan de wond kan komen. Dit kan door middel van een kraag of een speciaal mps-shirt. Gedurende deze 10 dagen moet de hond ook rustig aan doen, want hoewel het een standaard ingreep betreft, het blijft een operatie.

De laparoscopische sterilisatie (d.m.v. een kijkoperatie) is tegenwoordig mogelijk bij het Dierenziekenhuis Diemen. Door de vele voordelen voeren wij daardoor vrijwel geen traditionele sterilisaties meer uit. Hierbij heeft uw dier slechts 2 kleine wondjes in de buik i.p.v. 1 grotere wond. De operatie is vaak kortdurender en minder pijnlijk. Uw hond is dezelfde of hooguit de volgende dag weer zichzelf. Ook hoeft de hond in de meeste gevallen geen shirt of kraag om. Uitgebreide informatie over de kijkoperatie bij honden vindt u op onze speciale Laparoscopie website.