Bel ons: 020-7373170

Ontwormen

Ontwormen van uw honden of katten

Bij honden en katten komen verschillende soorten wormen voor. De meest voorkomende zijn spoelwormen en lintwormen, minder vaak voorkomende wormen zijn haakwormen en zweepwormen. Meestal maakt een worminfectie het dier niet ziek, maar met name bij kwetsbare dieren (jong/oud, ziek of drachtig) kunnen toch de nodige ziektesymptomen optreden. Meest voorkomende symptomen zijn diarree en braken. Bij ernstige infecties kunnen ook symptomen optreden als hoesten, bloedarmoede, conditieverlies, vermageren en zelfs verstoppingen in het maagdarmkanaal.

  • Spoelworm: dieren besmetten zich door middel van het opeten van wormeitjes. Bij de hond kunnen puppies daarbij al in de baarmoeder via de placenta besmet raken. En bij pups en kittens kan besmetting via de melk optreden. Spoelwormen maken vervolgens een trektocht door het lichaam door via de darmen via de bloedbaan naar de longen te migreren, om vervolgens opgehoest te wormen en dan in de darmen verder te ontwikkelen tot volwassen wormen.
  • Lintworm: dieren besmetten zich met de lintworm d.m.v. het eten van een tussengastheer; in de meeste gevallen is dit de vlo, soms ook muizen en nadere knaagdieren. Lintworm infectie wordt meestal pas herkend als de eipakketjes het lichaam via de anus verlaten. Als ze net het lichaam verlaten zien ze eruit als kleine bewegende maden die rondom de anus krioelen. Als ze indrogen dan vindt men meestal rijstekorrel-achtig materiaal op de ligplaatsen van het dier. Een bijzondere lintworm infectie is de Echinococcus lintworm, welke nog alleen in de middellandse zee gebieden voorkomt. Hierbij kan ook de mens als tussengastheer fungeren.
  • Haakwormen: haakworm infectie komt vrijwel alleen voor bij grote groepen honden of zwerfkatten. Ook bij deze worm wordt het dier besmet via orale opname, maar ook via de huid zou infectie kunnen optreden. Deze worm maakt eveneens een trektocht door het lichaam om vervolgens via het ophoesten weer in de darm terecht te komen.
  • Zweepwormen: De andere naam van deze worm is kennelworm en komt ook vrijwel alleen voor wanneer dieren in slechte hygiënische omstandigheden worden gehouden.

Zowel de eieren van spoelwormen als van zweepwormen blijven jarenlang in de omgeving infectieus. Dit verklaard ook waarom een dier wat geen contact heeft met andere dieren toch besmet kan raken met wormen. Ook een dier die niet of nauwelijks buiten komt, kan besmet raken met wormen, doordat mensen via schoeisel/kleding en huid van buiten eieren mee naar binnen nemen.

Een veelvoorkomend misverstand is dat als men geen wormen in de ontlasting van het dier ziet, er ook geen besmetting is. Wormeieren zijn namelijk niet met het blote oog zichtbaar; terwijl als er wormeieren geproduceerd worden dit automatisch inhoudt dat er ook volwassen wormen aanwezig zijn in het lichaam. Bovendien zijn nu juist de wormeieren besmettelijk voor andere dieren en soms mensen.

Symptomen, therapie en preventie

Hiervoor hebben we de symptomen van een wormbesmetting bij dieren besproken, echter ook mensen kunnen met spoelwormen en de Echinococcus lintworm besmet raken. In de ontwikkeling van mensen met huisdieren, zijn onze huisdieren een steeds nauwere band met ons gaan aannemen, waardoor de kans op besmetting voor ons ook steeds groter geworden is. Hiervoor hoeft u geen direct contact gehad te hebben met de ontlasting van uw huisdier, want door o.a. het likken van het dier worden de wormeieren ook over het hele lichaam verspreid en wordt u door het dier simpelweg te aaien via uw handen besmet.

Het gevaar van besmetting van de mens is vooral van belang bij jonge/oudere mensen of mensen met een slecht immuunsysteem. Bij mensen wordt de trektocht in het lichaam niet afgemaakt zoals dat bij dieren gebeurd. Bij mensen komen de wormen onder andere in de longen terecht en geven daar een immuunreactie, waardoor problemen als astma en bronchitis kunnen ontstaan.

Therapie/Preventie

Infectie met wormen kunt u niet voorkomen! U kunt echter wel de infectiedruk in uw omgeving zo laag mogelijk houden, door preventief aan ontworming te doen. Dit zou dan minimaal 4 keer per jaar nodig zijn om de infectiedruk te verminderen. Het Dierenziekenhuis Diemen houdt het Europees advies op basis van de besmettingsgraad van het ESCCAP aan. In sommige gebieden wordt inmiddels zelfs al aangeraden om iedere maand preventief te ontwormen. Dit is echter helemaal afhankelijk van de infectiedruk in de omgeving. Wij adviseren u graag over de verschillende mogelijkheden bij ontworming en wat voor uw situatie de beste oplossing is.

Er zijn drie gebruikelijke manieren van ontwormen:

  • Ontwormpasta – Het voordeel van de pasta is dat deze nauwkeurig gedoseerd kan worden. De pasta wordt meestal gebruikt bij jonge en kleine honden. Wij gebruiken voor kleine puppies en kittens Vitaminthe pasta.
  • Ontwormtablet – Het tablet wordt vaak gebruikt bij ontwormen. De tabletten zijn afgestemd op het gewicht van de hond. Wij gebruiken als tablet Milbemax (voor de gevoelige collies, helties en botails de Panacur of Drontal)
  • Ontwormpipet – Het pipet wordt niet alleen gebruikt tegen wormen, maar ook tegen vlooien. Helaas heeft de pipet geen effect op de lintworm, deze worm moet apart bestreden worden. Door echter iedere maand de pipet te gebruiken, sluit u in ieder geval de vlo als tussengastheer uit. Alleen als uw dier dan prooidieren eet zou u apart de lintworm nog moeten bestrijden. Wij gebruiken als piept Stronghold: deze werkt tegen mijten, vlooien en wormen en de werking hiervan kunnen wij nog garanderen.

Om lintworminfectie te voorkomen moet u daarbij nog denken aan een goede vlooienbestrijding die in principe maandelijks, gedurende het gehele jaar, herhaald zou moeten worden. In het kader van “medicijnen op maat” laten ook steeds meer mensen regelmatig de ontlasting van het huisdier controleren om te bepalen of ontwormen nodig is. Hierdoor hoeft u (als er geen besmetting is) niet onnodig medicijnen toe te dienen aan uw huisdier. Ook in het kader van de resistentieontwikkeling zal dit iets zijn wat we steeds vaker zullen zien.

Mocht u toch al volwassen wormen in de ontlasting van uw dier gezien hebben dan is het van belang om minimaal 2 x te ontwormen met 2 weken tussentijd. Ook hierin adviseren wij u graag. Het is belangrijk alle honden en katten in huis tegelijk te behandelen, omdat deze elkaar anders onderling weer kunnen besmetten.

Voor puppies geldt een aangepast schema van ontworming op 2, 4, 6, 8 en 12 weken leeftijd, daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd. De moederhond kan het beste tegelijk worden ontwormt met de pups en vlak voor de dracht; dus beter niet tijdens de dracht. Daarna geldt het volwassen schema van minimaal 4 x per jaar ontwormen of controleren van de ontlasting door de dierenarts.