Bel ons: 020-7373170

Gebit

Zo normaal men het vindt om zelf 2 maal daags de tanden te poetsen, zo verbaasd is men vaak als het gaat om een goede gebitsverzorging van de hond.

Toch zal er bij uw hond bij onvoldoende verzorging op de tanden en kiezen tandplak ontstaan dat langzaam verandert in tandsteen. Hierin zitten vele bacteriën die een zeer onaangename stank uit de bek veroorzaken. Tandbederf veroorzaakt echter ook pijn, misschien weet u zelf uit ervaring hoe vervelend dat kan zijn. Mensen kunnen dit meteen en precies aangeven, uw hond niet. Extra zorg is hier dus op zijn plaats. Uit onderzoek is gebleken dat gebitsbehandelingen de meest voorkomende behandeling in de dierenartsenpraktijk aan het worden is. U kunt zich bij Reaal Dier en Zorg hiervoor verzekeren.

Het is van belang om te realiseren dat ontstekingen in de bek de oorzaak kunnen zijn van ontstekingen elders in het lichaam. De bacteriën uit de bek kunnen via de circulatie vastlopen in kleine bloedvaatjes in de nieren, de hartkleppen de lever en de tussenwervelschijven. De gevolgen van een vies bekje kunnen dus ernstig zijn. Redenen temeer om gebitsproblemen bij uw kat voor te blijven en als ze er toch zouden zijn op tijd te herkennen!

Symptomen die op gebitsproblemen kunnen wijzen:

  • Stank uit de bek
  • Tandsteen op tanden en kiezen/erg rood tandvlees
  • Niet of moeilijk eten
  • Veel speekselen, bloed uit de bek
  • Krabben aan de snuit/met de snuit ergens langs schuren
  • Dikte of wondje onder het oog (kieswortelontsteking)

Mogelijkheden om problemen te voorkomen

  • Tandenpoetsen: bij veel honden is het zeer goed mogelijk de tanden te poetsen, zeker als er al jong mee begonnen wordt. Het liefst elke dag gedurende enkele minuten. Gebruik een speciale tandenborstel en speciale tandpasta. Normale tandpasta voor mensen is niet geschikt omdat de dieren de tandpasta opeten in plaats van uitspoelen. Voor uitleg of instructie kunt u altijd bij ons terecht.
  • Speciale voeding: er zijn nu gelukkig meerdere voedingen op de markt die uit stevige brokken bestaan die zo zijn samengesteld dat ze de tandplak als het ware van de tanden en kiezen afschuiven. Daarnaast zorgen ze ook voor een enzymatische reiniging van het gebit. Met name voor honden een goed alternatief als poetsen niet lukt. Wij hebben hiervoor de Royal Canin Dental als onderhoudsvoeding. Dit is een voer met een wat grotere brok en speciale toegevoegde enzymen. Deze voeding is volledig afgestemd op het zo veel mogelijk voorkomen van tandsteen/tandplaque.
  • Voor dieren die tandenpoetsen niet toelaten zijn er ook alternatieven (welliswaar minder effectief dan tandenpoetsen) zoals Orozyme enzympoeder of Vet-Aquadent vloeistof voor in het drinkwater.
  • Regelmatige controle van de bek door de dierenarts (in ieder geval bij de jaarlijkse inenting)

Een gebitsbehandeling

Allereerst wordt er een goed onderzoek van de bek gedaan. Hierbij wordt onder verdoving na het verwijderen van het tandsteen de bek eerst verder schoongemaakt en gespoeld en daarna goed geïnspecteerd. Soms is het nodig om een röntgenfoto van het gebit te maken. Eventuele problemen kunnen onder andere bestaan uit glazuurdefecten, gaatjes, afgebroken tanden of kiezen, ernstige ontstekingen van de wortels of bijvoorbeeld een afwijkende stand van de tanden.

De behandelingen kunnen bestaan uit grondig reinigen met speciale apparatuur, extracties (trekken van tanden/kiezen), en behandelingen van ontstoken tandvlees. Uw hond is tijdens de behandeling in onze speciale tandheelkundige ruimte, die van alle gemakken en tandheelkundige apparatuur is voorzien. Na de behandeling kan het dier in de opnameruimte rustig uitslapen.