Bel ons: 020-7373170

Castratie Reu

Castratie van de reu (mannelijke hond)

Castratie bij de reu kan meerdere redenen hebben:

 • Geen vruchtbare reu willen hebben
 • Wegloop gedrag: met name als er loopse teefjes in de buurt zijn
 • Dominant gedrag
 • Voorhuidontstekingen (de bekende pussige uitvloeiing uit de penis)
 • Testikelafwijkingen: bijv tumoren
 • Prostaatafwijkingen: ter voorkoming of ter behandeling van goedaardige prostaatvergroting
 • Circumanaalkliertumortjes: rondom de anus zitten kliertjes die bij een ongecastreerde reu meer kans maken om te ontaarden in een tumor
 • Overdreven territoriumdrift: zoals afbakenen terrein met urine (soms ook in huis)

Een castratie bij de reu kent niet alleen maar voordelen:

 • Soms kan dominant gedrag lijken op gedrag voortkomend uit angst: in dit laatste geval kan dit verergeren na castratie
 • Er is een minimale verhoging van de kans op kwaadaardige prostaatproblemen op latere leeftijd
 • Net als bij de teef verandert de stofwisseling na de castratie, als de hond echter voldoende blijft bewegen en er een geschikte hoeveelheid voer wordt gegeven, is er geen reden dat uw dier te dik wordt

Gedrag van uw hond

Gedrag is een belangrijke reden voor eigenaren om te kiezen voor castratie bij de reu. Niet al het gedrag komt echter voort uit de hormoonstofwisseling en kan ook aangeleerd zijn. Om te testen hoe uw hond reageert na een castratie raden wij een chemische castratie aan. Een castratie (chemisch of operatief) kan vanaf 5-6 maanden plaats vinden.

Als er twijfels zijn of het gedrag uit eventuele angst voortkomt of u wilt zeker weten wat voor effect castratie voor uw dier zal hebben, is om het gedrag te evalueren een hormoon-implantaat een goed idee. Het implantaat wordt net als de chip met een naald onder de huid ingebracht en geeft geleidelijk hormonen af. Dit werkt bij grote honden ongeveer 6 maanden, bij kleine honden maximaal een jaar. Dit geeft gelijke effecten als de castratie na ongeveer 2 weken. Dit implantaat put in twee weken tijd het testosteron helemaal uit door stimulatie, hierdoor kan er gedurende de werkzame periode geen testosteron meer geproduceerd worden. Let op: pas na 6 weken is de hond gegarandeerd steriel. In enkele gevallen hebben we wat toename van het vervelende gedrag gezien in deze eerste twee weken: mogelijk is dit een gevolg van de tijdelijke toename van het testosteron. U kunt ervoor kiezen om dit implantaat te blijven herhalen, dit heeft geen nadelige effecten in tegenstelling tot de vroegere chemische castratie, maar als de veranderingen u zijn bevallen, is meestal het advies om de hond te laten castreren.

Bij de reu wordt onder narcose een snede gemaakt voor het scrotum (de balzak) en hierdoor worden beide testikels naar buiten gebracht. Ze worden afgebonden en verwijderd, waarna de wond wordt dichtgehecht. De wond moet gedurende 10 dagen worden beschermd tegen likken van de hond en daarom krijgt deze een kraag om. Bij een mps- shirt kan de hond in veel gevallen alsnog bij de wond.

Bij een reu waarbij de testikels niet ingedaald zijn in de balzak kunnen we door middel van een kijkoperatie (laparoscopie) heel makkelijk de testikels in de buik opzoeken, terwijl er toch maar 2 kleine sneetjes van 1 cm worden gemaakt in de buik. Traditioneel moest dan de hele buik worden geopend om de testikels op te zoeken.