Bel ons: 020-7373170

Gezondheidscontrole

Gezondheidscontrole van uw huisdier

Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of een dier iets mankeert. Ze kunnen het ons helaas niet vertellen zodra ze ergens last van hebben. Een eigenaar die intensief met zijn huisdier omgaat, zal weliswaar sneller “iets’ ontdekken, dan een eigenaar die minder intensief bij zijn of haar huisdier betrokken is. Over het algemeen weten honden redelijk goed zelf aan te geven als hen iets mankeert, katten zijn hier iets minder duidelijk in. Nog moeilijker wordt het bijvoorbeeld bij de konijnen en knaagdieren. Omdat dit prooidieren zijn laten zij pas in een heel laat stadium merken dat zij ziek zijn; door bijvoorbeeld te stoppen met eten.

Sommige ziekten komen plotseling, onverwacht en zijn eenvoudigweg niet te voorzien. Een gezondheidscontrole kan dus ook niet alles voorkomen. Maar vaak kunnen we met een tijdige constatering en diagnose een hoop narigheid voorkomen; én voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom adviseren wij u om jaarlijks uw huisdier door een dierenarts op zijn gezondheid te laten controleren. Er kan dan tevens van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om de jaarlijkse vaccinatie op maat uit te voeren.

Extra junioren- en senioren controles

Bij puppies adviseren wij nog een extra gezondheidscontrole op 6 maanden leeftijd, zodat problemen als groeipijn, achterblijvende melktanden ed, vroegtijdig kunnen worden geconstateerd en behandeld. Bij oudere dieren (afhankelijk van ras vanaf 7-12 jaar leeftijd) adviseren wij eveneens een extra halfjaarlijkse gezondheidscontrole eventueel uitgebreid met een preventief bloedonderzoek/urineonderzoek en bloeddrukmeting. (geriatrisch onderzoek) Helaas zijn van een hoop ouderdomsziekten de symptomen pas in een laat stadium duidelijk, waardoor we vaak niets aan het dier gemerkt hebben. Een goed voorbeeld hiervan is nierfalen: een dier krijgt pas duidelijke symptomen als al 75% van de nieren uitgevallen is. Het liefst sporen we dit soort problemen zo vroeg mogelijk op, zodat de progressie gered kan worden. Een ouder heeft natuurlijk over het algemeen al wat minder lichamelijke reserves over. Door middel van dit extra lichamelijke en eventueel aanvullende onderzoek kunnen we de conditie van het dier zo optimaal mogelijk houden, zodat u zo lang mogelijk van elkaar kunt genieten.

Hoe gaat een jaarlijkse gezondheidscontrole in zijn werk?

Allereerst wordt u gevraagd hoe het met uw kameraad gaat, zijn er bijzonderheden opgevallen waar we extra aandacht aan moeten besteden. Afhankelijk van de leeftijd en ras van het dier zal de dierenarts ook aan u specifiekere vragen stellen, bijvoorbeeld over het eet en drink gedrag; soms vallen er dan toch ineens dingen op, die u niet aan een lichamelijke klacht had toegeschreven.

Verder bekijken we de conditie van het dier: is het dier te mager of juist te zwaar. In beide gevallen is het belangrijk hier actie op te ondernemen, omdat dit nog veel meer klachten kan veroorzaken. (bijv. gewrichtsproblemen) Het blijkt in de praktijk nu eenmaal heel moeilijk om een huisdier op een gezond gewicht te houden en daar willen we u graag in adviseren. Bovendien kan er ook bijvoorbeeld een hormonale stoornis aan de gewichtproblemen ten grondslag liggen. Dan moet er een juiste diagnose gesteld worden, waarmee een effectieve behandeling kan worden ingezet.

Vervolgens bekijken we de rest van het lichaam; oren, ogen, huid en vacht en ook zeker het gebit. Tandsteen, rotte elementen, mondslijmvlies ontstekingen. Ze veroorzaken niet alleen stank uit de bek, maar ze vormen ook een gevaarlijke infectiebron die o.a. de nieren en het hart lelijk kunnen beschadigen. Een goede gebitsverzorging is dus voor het hele lichaam van belang. Verdere aandachtspunten zijn de luchtwegen en het hart, de buikorganen, de melkklieren, de anaalklieren en de gewrichten.

Bij al deze ‘onderdelen’ van het lichaam proberen we eventuele afwijkingen in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, zodat het lichaam nog niet te veel reserves verspeelt heeft.

In een aantal gevallen is aanvullend onderzoek nodig om een diagnose te kunnen stellen zoals bijvoorbeeld een bloedonderzoek of een röntgenfoto of een echo. Dit zullen wij dan uiteraard met u bespreken.

Zo nodig wordt uw huisdier ook tijdens deze controle gevaccineerd. De inzichten met betrekking tot vaccineren zijn de laatste jaren behoorlijk veranderd. Hierdoor zijn we steeds meer ‘op maat’ gaan vaccineren. Dit houdt in dat uw dier alleen die vaccinatie krijgt die hij/zij nodig heeft en niet onnodig ieder jaar een cocktail krijgt. Van een aantal ziekten is namelijk bekend dat zij langer dan een jaar bescherming geven. Van andere ziektes is bekend dat dit maximaal een jaar is. Door middel van een schema aangepast op uw dier, kunnen we de maximale bescherming bieden, zonder het lichaam onnodig te belasten. Ieder jaar vaccineren blijft wel nodig, juist ook bij oudere dieren, om de bescherming maximaal te houden. Helaas is geen enkele vaccinatie een 100% garantie dat uw dier die ziekte niet krijgt, maar de kans wordt wel enorm gereduceerd en vaak zijn de symptomen veel milder als uw dier de ziekte toch krijgt. Kijk ook eens op het dagboek van dierenarts Nina voor een uitgebreide discussie van de vaccinaties. We zullen tenslotte nog overige gezondheidsmaatregelen bespreken, zoals voerkeuze, ontwormen, ontvlooien, tekenbestrijding enz.

Daarom, voor de beste preventie, komt u minimaal jaarlijks naar het Dierenziekenhuis Diemen voor een gezondheidscontrole van uw huisdier! U vóórkomt daarmee een hoop problemen.