Bel ons: 020-7373170

Demodex (puppyschurft)

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Diemen 07 jul 2014 Reacties: 0 Tags: , , , , , ,

Op een dag in het dierenziekenhuis..
Kwam er een stoere jonge hond van 5 maanden op het spreekuur. Hij had enorme jeuk in zijn lies. De eigenaar heeft het een paar dagen aangekeken, de plek verdween niet vanzelf maar werd zelfs groter. Tijd voor een bezoekje aan de dierenarts. De eerste vraag van de eigenaar: “Waar kan mijn hond allemaal jeuk van krijgen?”
Er zijn diverse oorzaken waarvan een hond jeuk kan krijgen.
* parasieten op het huidoppervlak zoals vlooien en mijten
* gisten
* schimmels zelf niet kriebelend maar een extra infectie van bacteriën erbij wel
* Voedsel allergieën
* Overige allergieën

De zoektocht naar de oorzaak van jeuk start altijd met het uitsluiten van oorzaken. We starten met het meest eenvoudige en dat is het bekijken van de plek en een microscopisch onderzoek van de huid. Een oppervlakkig afkrabsel en een diep afkrabsel is nodig om zo parasieten te kunnen vinden. Tijdens het microscopische onderzoek hebben we veel demodex mijten/puppyschurft gevonden in alle soorten en maten, ze zaten diep verscholen in de haarzakjes van het haar. Demodex mag in kleine aantallen op de huid aanwezig zijn, het zijn normale bewoners van de huid, dit waren er echt te veel en in combinatie met de klachten was het probleem opgehelderd. We kunnen dan ook spreken van een lokale demodex infectie, welke lokaal behandeld moet worden.
Een volgende vraag die terecht gesteld werd door de eigenaar was de volgende:
“Hoe kan een normale bewoner van de huid een probleem worden?” Dit kan bijvoorbeeld komen wanneer de hond een verminderde weerstand heeft, bijvoorbeeld tijdens het tanden wisselen, waar de hond ook mee bezig was.
De behandeling is ook een punt van aandacht omdat het middel dat gebruikt wordt niet goed is om in te ademen, namelijk ectodex©, waar een nauwkeurige oplossing van gemaakt moet worden, waarbij de mensen handschoenen aan moeten doen en het wassen het liefst buiten gebeurt. De aangedane plek mag dan één keer in de vijf dagen met een spons worden ingesmeerd. Na 3 behandelingen komt de hond terug op controle om te zien hoe het staat met de vervelende groep medebewoners.
De eigenaar was wel een beetje bezorgd, ze had nog een laatste hele belangrijke vraag: “Is demodex besmettelijk voor ons en andere honden? “ Demodex is niet besmettelijk voor andere honden (met uitzondering pasgeboren puppy’s), katten of mensen.
De hond en eigenaar verlieten met een duidelijk oorzaak van de jeuk en een duidelijk behandelplan.


Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts