Bel ons: 020-7373170

cryptorchidie hond

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Diemen 18 jan 2017 Reacties: 0 Tags: , ,

Maak kennis met Rocky. Rocky is een mannelijk vlinderhondje van 8 jaar oud. Na zijn geboorte is maar een van zijn testikels goed ingedaald in het scrotum, de andere is onderweg in de lies blijven zitten.

Dit noemt men ook wel monocryptorchidie (een van de testikels is niet ingedaald). In sommige gevallen kan dit ook met beide testikels gebeuren. Wanneer de pup nog in de baarmoeder zit worden de testikels aangelegd in de buik net achter de nieren, daarna moeten deze zich naar het scrotum verplaatsen, als dit dus niet gebeurd moet de ontbrekende testikel zich dus ergens tussen de nieren en het scrotum bevinden.

Bij de meeste honden zijn de testikels op 8 weken leeftijd allebei ingedaald, wanneer dit op 6 maanden nog niet het geval is spreken we dus van cryptorchidie. Tot die leeftijd is het nog mogelijk dat de bal wel indaald. Omdat cryptorchidie een erfelijke aandoening is wordt er afgeraden om met deze honden te fokken. Daarnaast heeft een testikel die in de buikholte zit veel meer kans om daar een tumor in te ontwikkelen. Om deze rede raden wij altijd aan om deze honden te castreren. Daarnaast heeft een testikel die in de buikholte ligt ook een grotere kans om te draaien, dit wordt een testikeltorsie genoemd. De honden zijn dan acuut heel slecht met erge buikpijn en moeten hieraan geopereerd worden.

In sommige gevallen, zoals bij Rocky is de ontbrekende bal goed te voelen in de lies. Als zich hier dan een tumor in ontwikkeld is deze meestal te voelen. Wanneer de testikel zich in de buikholte bevindt kun je dit natuurlijk niet voelen. Een testikel die zich in de buik bevindt, wordt het beste verwijderd door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Deze operatie vindt plaats in dierenziekenhuis Almere.

Een aantal weken geleden was bij Rocky de testikel die in zijn lies zat plotseling heel hard gaan groeien. De eigenaar heeft dit gelukkig snel opgemerkt en na een consult werd er besloten om Rocky te castreren. Zijn testikels zijn opgestuurd naar het laboratorium en hij bleek een seminoom te zijn. Deze tumor is bijna altijd goedaardig en na het verwijderen heeft dit een goede prognose.  Onderstaande foto is een foto van Rocky voor de operatie, in zijn lies is een grote bal te zien dit is de afwijkende testikel die zich in de lies bevindt.

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts