Bel ons: 020-7373170

Vitamine C

Vitamine C tekort bij cavia’s

Cavia’s missen het enzym L-gulonolactone oxidase. Dit enzym is betrokken bij de aanmaak van vitamine C uit glucose (suiker). Hierdoor kan het lichaam van een cavia zelf geen vitamine C aanmaken en kan er gemakkelijk een gebrek ontstaan. Dit betekent dat vitamine C in de voeding aanwezig moet zijn als bron voor het lichaam. Volwassen cavia’s hebben dagelijks 50-60 mg/kg vit C nodig, een groeiende of drachtige cavia heeft een behoefte van ongeveer 50-100 mg/kg per dag.

Cavia voer

Veel cavia voeren geven aan al vitamine C te bevatten. Dit is echter misleidend. Ondanks dat er misschien bij de maak van het voer voldoende vitamine C aan het voer is toegevoegd, raakt het voer in 90 dagen tijd bij kamertemperatuur al de helft kwijt door oxidatie van de vitamine C. U kunt er dus vanuit gaan dat als u het voer in de winkel koopt er inmiddels niet veel vitamine C meer in zal zitten.

Zelf vitamine C aanbieden

Er zijn verschillende manieren om voldoende vitamine C aan uw cavia aan te bieden. Veel groenten en fruit bevatten veel vitamine C. Cavia’s kunnen echter vrij kieskeurig zijn in het eten en daarom is het zaak om hier op jonge leeftijd al mee te beginnen. Bovendien moet elke voerverandering heel rustig worden doorgevoerd om problemen van het maagdarmkanaal als gasvorming en diarree te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld denken aan peterselie, spinazie, rode en groene paprika, broccoli, tomaten, kiwi en sinaasappel. Als de cavia het niet opgegeten heeft binnen een paar uur, kunt u het het beste weghalen.

Vitamine C kan ook met supplementen worden gegeven. Een drinkwater supplement wordt hiervan veel in de dierenwinkel verkocht. Hier geldt echter nog meer van dat de vitamine C heel snel verloren gaat in de open lucht. U weet hiermee dus niet hoeveel de cavia daadwerkelijk binnen gekregen heeft. Ons advies is daarom iedere dag een tabletje van een humaan vitamine C tabletje te geven (70mg). U kunt dit gewoon bij de drogist kopen en vaak vinden de cavia’s het een echte lekkernij door de sinaasappel/citroen smaak.

Verschijnselen van een gebrek (scheurbuik)

Vitamine C is nodig voor een goede bindweefselaanmaak. Een gebrek kan leiden tot problemen in de bloedvaten met bloedingen in gewrichten en het tandvlees. Daardoor kunnen tanden en kiezen los gaan zitten en ontstaan er gebitsproblemen.

De symptomen omvatten een slechte vacht, minder eetlust, diarree, tandenknarsen, pijnuitingen, vertraagde wondgenezing en een verhoogde gevoeligheid voor bacteriële infecties. Op en röntgenfoto kunnen afwijkingen van bijvoorbeeld de ribbe worden gezien en soms zijn er zelfs botbreuken. Jonge groeiende cavia’s zijn gevoeliger voor scheurbuik en kunnen al in de problemen komen na 2 weken zonder vitamine C.

De diagnose wordt in de meeste gevallen gesteld aan de hand van uw verhaal en het klinisch beeld, hoewel eventueel ter bevestiging de hoeveelheid vitamine C in het bloed kan worden gemeten.

Behandeling

De behandeling wordt gestart met dagelijks 50 mg vitamine C per injectie. Als er verbetering komt gaan we over op 70 mg vitamine C in tabletvorm. Na herstel gaan we verder met de dagelijkse hoeveelheid van 50 mg/kg per dag in tabletvorm. Soms is aanvullende behandeling nodig. De meeste tabletten van bijvoorbeeld Roter of Albert Heijn huismerk zijn 60/70 mg per tablet. Dit is een geschikte tablet, let er echter op dat u niet de extra sterke 1000 mg tabletten aanschaft.

De prognose is afhankelijk van de toestand waarin de cavia zich bevindt en de mogelijkheden tot behandeling. Cavia’s die er al erg slecht aan toe zijn hebben een gereserveerde tot slechte prognose.

Preventie is de beste tactiek: goede pelletvoeding (bijv. Selective) en veel hooi, aanvullingen met groente en fruit en vitamine C tabletten en een goede huisvesting geven de beste zorg voor uw cavia. Bovendien is het belangrijk om bij minimale afwijkingen van uw dier zo spoedig mogelijk contact op te nemen met het Dierenziekenhuis Almere, omdat de toestand van een cavia snel achteruit kan gaan.