Bel ons: 020-7373170

Algemene Informatie

Voeding

Van nature leeft de cavia op schraal eten. Zij zijn uren per dag bezig met eten. Hier is het gebit op ingesteld. De tanden en kiezen groeien een cavia leven gewoon door namelijk 2 -2,4 mm per week. Als hoofdvoeding voor de cavia raden wij aan om onbeperkt hooi te geven om het slijten van de kiezen te stimuleren. Daarnaast is het van belang om brokken bij te voeren. Cavia’s zijn zeer gevoelig voor voedingsfouten. Het merk Science Selective heeft een volledige caviakorrel op de markt gebracht die wij aanraden. Het is een biksvoeding waardoor de cavia niet kan kiezen en alle voedingsstoffen binnen krijgt die hij per dag nodig heeft. Een cavia mag hiervan zo’n 35 gram per dag per cavia van hebben. Waar u op kunt letten bij het aanschaffen van caviavoer is een vezelgehalte van >10%, Eiwit percentage 16-20% en Vitamine C minimaal 10 mg/kg per dag. (dit moet ook nog apart van het voer worden gegeven, ondanks dat het misschien al in het voer verwerkt zit) Vitamine C is uitermate belangrijk om naast het andere voer nog eens extra aan de cavia te geven door middel van 1 vitamine C tabletje per dag (50-60mg), meestal eet de cavia ze als snoepjes op. Vitamine C in drinkwater oplossen heeft weinig zin, omdat vitamine C onstabiel wordt in water. Daarnaast mag de cavia natuurlijk verschillende soorten groente en fruit per dag. Groentes rijk aan vitamine C zijn: peterselie, witlof, spinazie, paprika, broccoli, tomaat, kiwi, sinaasappel. Pas echter op met koolsoorten deze kunnen gasvorming veroorzaken. Rode kool, ui, prei en steen vruchten zoals mango mogen absoluut niet aan een cavia gegeven worden.

Zout en mineraalblokken die in de dierenspeciaalzaak gekocht kunnen worden, raden wij sterk af om aan uw cavia te geven. Deze blokken zijn niet gunstig voor het slijten van de tanden en kiezen (Kies liever een wortel), maar kunnen o.a. blaasstenen veroorzaken.

Huisvesting

Bij een cavia die binnen gehouden wordt zal het verblijf regelmatig verschoond moeten worden. Cavia’s zijn over het algemeen niet zindelijk. Als bodembedekking is het handig om gebruik te maken van hout of strokorrels om de urine op te vangen en een laag stro voor schuilen, spelen en warmte. Om het slijten van de nagels te bevorderen kunt u de cavia van een baksteen o.i.d in het hok voorzien.

Cavia’s die buiten gehouden worden, dienen een goed geïsoleerd binnen / nachthok te hebben. Het is verstandig om de vloer van het hok zo droog mogelijk te houden, zeker in de winter. Hiervoor kun u kranten gebruiken als basis en als bodembedekking raden wij stro aan. Stro is isolerend en bied schuilmogelijkheden.

Gedrag

Cavia’s zijn sociale groepsdieren die graag met soortgenoten leven of soms ook met een konijn. Het zijn ook redelijk slimme dieren die snel doorhebben waar het eten vandaan komt (het welbekende piepen als de koelkastdeur open gaat). Normale geluiden voor een cavia zijn; knorren, piepen en koeren. Blazen en klappertanden zijn een teken van angst en waarschuwing. Tandenknarsen kan duiden op pijn.

Ziekte

Cavia’s zijn gevoelig voor gebitsproblemen die wij regelmatig in de praktijk zien. Doorgroeiende snijtanden en kiezen is een aandoening die redelijk vaak voorkomt bij cavia’s. Cavia tanden en kiezen groeien hun hele leven door met 2 – 2,4 mm per week.

De meest voorkomende oorzaak voor het doorgroeien van de tanden en kiezen is een verkeerde of onvolledige voeding er is te weinig slijtage van de kiezen (aantal uur per dag) en een gebrek aan vitamine C is bij cavia’s een belangrijke oorzaak. De kiezen kunnen kantelen en doorgroeien, er kunnen haken op de kiezen ontstaan die in de wang en/of tong prikken, wat pijnlijk is voor de cavia. In extreme gevallen kan er ook een zogenaamde brugvorming ontstaan, hierbij groeien de kiezen naar elkaar toe en vormen een ‘brug’ over de tong heen waardoor het onmogelijk wordt voor de cavia om te eten. Dit probleem moet zo snel mogelijk verholpen door de kiezen ‘in vorm’ te slijpen onder narcose. Soms moet een cavia eerst aansterken vanwege een slechte conditie en daarmee een groter narcose risico heeft.

Verder zien we bij cavia ook nog wel huidproblemen die kunnen o.a. veroorzaakt worden door parasieten en/of schimmel of eierstokcystes. Tekenen dat uw cavia ziek is; knarsetanden, minder eten, niet eten, meer drinken, minder/andere vorm keutels, geen keutels, moeite met ademhalen, piepende ademhaling etc. Als u merkt dat uw cavia een van deze symptomen vertoont of niet helemaal in orde raden wij om direct contact op te nemen met uw dierenarts. Cavia’s zijn van nature prooidieren en laten niet snel zien dat ze ziek zijn.

Een cavia die 24 uur niet gegeten heeft, is altijd een spoedgeval!