Bel ons: 020-7373170

castreren van de reu: ja of nee?

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Diemen 08 aug 2016 Reacties: 0 Tags: , ,

Vaak merken we nog dat er wat onduidelijkheid is over het wel of niet castreren van de mannelijke viervoeter. Bij teefjes is het inmiddels wel algemeen bekend dat ze zonder sterilisatie een veel hoger risico hebben op het ontwikkelen van melkkliertumoren en daarnaast altijd kans hebben om een baarmoeder ontsteking te ontwikkelen.

castratie

Bij mannelijke honden ligt dit anders, er is namelijk voor hun geen medische indicatie om preventief te castreren. Sterker nog kwaadaardige prostaattumoren komen iets vaker voor bij gecastreerde honden. Natuurlijk zijn er een aantal indicaties waarbij we de hond wel castreren, deze zijn om willen van het gedrag of vanwege een medische indicatie.

Ongewenst gedrag waarvoor men soms besluit om te castreren is bijvoorbeeld ongewenst seksueel gedrag, bijvoorbeeld constant tegen knuffels of benen “rijden”, weglopen indien er een loopse teef in de buurt is, constant urineren of agressie.

Medische redenen waarom we kiezen voor castratie zijn bijvoorbeeld een goedaardige vergroting van de prostaat wat we soms zien bij oudere honden, voorhuidontstekingen, testikeltumoren en bepaalde anaalkliertumoren.

Zeker wanneer men omwille van gedragsredenen een castratie overweegt raden wij aan om eerst een keer chemisch te castreren. Het is namelijk zo dat wanneer het testosteron wegvalt (wat gebeurd bij een castratie), dat sommige met name kleine hondjes meer angst agressie ontwikkelen. De castratie heeft op deze manier dus juist een ongewenst effect, die we bij een echte castratie niet meer terug kunnen draaien. Bij een chemische castratie brengen we een chip in die voor minimaal 6 maanden hormonen afgeeft en zo hetzelfde effect heeft als de castratie. De eerste twee weken na het inbrengen van de chip wordt de hond iets heftiger omdat de testosteron juist gestimuleerd wordt, daarna raakt de voorraad echter uitgeput en na 6 weken is de hond onvruchtbaar. Indien de effecten van de chemische castratie bevallen kunt u ervoor kiezen om de hond blijvend chemisch te castreren (elke 6 maanden een nieuw implantaat) ofwel om de hond binnen 6 maanden definitief te castreren.

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts