Bel ons: 020-7373170

bloedoor hond

Gepost door: In: Weblog Dierenziekenhuis Diemen 02 sep 2016 Reacties: 0 Tags: , , , ,

De laatste paar weken heb ik al een aantal honden op consultatie gehad met een bloedoor. Een bloedoor ofwel oorhematoom ontstaat doordat er een bloeding is in de oorschelp. Hierdoor ontstaat er een met vocht gevulde vaak warm aanvoelende zwelling van de oorschelp. De oorschelp kan voor een deel gezwollen zijn (zoals te zien is op de onderste foto), maar in ernstige gevallen kan ook de hele oorschelp gezwollen zijn (bovenste foto).

Bloedoor-of-dik-oor-bij-de-hond-300x200bloedoor-hond

In de meeste gevallen ontstaat zo’n bloedoor niet zomaar, maar is er een onderliggende oorzaak aanwezig. Vaak heeft de hond last van een oorontsteking waardoor hij meer gaat schudden en krabben aan zijn kop. Op deze manier kan er een bloedvat beschadigen.

Andere oorzaken voor het ontstaan van een bloedoor zijn door vechten of door de aanwezigheid van kwetsbare bloedvaten zoals bij de ziekte van Cushing maar dit komt veel minder vaak voor.

Als je er niks aan zou doen dan ontstaat er een bloemkooloor (zie de foto hieronder). Dit komt omdat er litteken weefsel ontstaat in de oorschelp, waardoor de vorm van het oor veranderd en het oor “verschrompeld”.  Naast het feit dat dit niet zo mooi is kan het ook in de toekomst problemen geven. Door de afwijkende vorm kan de hond bijvoorbeeld sneller last krijgen van oorontstekingen.

bloemkooloor

Wanneer de hond bij ons in het dierenziekenhuis wordt aangeboden met een bloedoor, halen wij altijd met een naald het bloed eruit. Daarnaast moet er gekeken worden of er een onderliggende oorzaak is, zoals bijvoorbeeld een oorontsteking, deze moet dan ook behandeld worden.

Helaas is een keer leeghalen van het bloedoor niet altijd voldoende, in sommige gevallen loopt het oor opnieuw vol met bloed. Om dit te voorkomen wordt er vaak een kopverband aangelegd, maar honden laten dit niet altijd goed zitten en soms loopt het oor ondanks verband terug vol. Na 5 dagen kunnen we het oor dan opnieuw een keer leegprikken, maar als het oor zich daarna opnieuw vult dan zal de hond een operatie moeten ondergaan.

 

Helaas, u kunt nu geen reactie achterlaten.

Related Posts